Nasi Goreng Ikan Cili Tumbuk

Isnin, Januari 08, 2018

sejak dua menjak nie dalam facebook banyak pulak yang share resepi-resepi,macam jenis resepi ada tapi paling banyak orang share nasi goreng cili tumbuk...Ramai jugak yang dah mencuba rata-rata pun suka sebab nak buat pun tak susah mana.

Kalau nak di ikutkan resepi nie zaman nenek-nenek kita zaman mak-mak kita selalu masak, nasi goreng nie mengamit kenangan masa kecik-kecik dulu.Ingat lagi zaman sekolah dulu nasi goreng macam nie lah nenek i selalu buat untuk i dan adik-adik,boleh di katakan seminggu tu ada lah 3-4 kali makan nasi goreng,sebab benda yang senang nak di buat sarapan pagi-pagi.Nenek i memang jarang sangat-sangat beli sebab dia kata tak sedap orang jual dekat kedai baik dia masak je.

Bila dah berkahwin nie jarang dah nak merasa masakan nenek,sebab i dah tinggal dekat rumah lain jauh sikit lah dari rumah nenek i, bila nampak orang share resepi nasi goreng tu terus rasa rindu dengan masakan nya , makin menjadi-jadi pulak nak makan nasi goreng cili tumbuk.

Last-last i masak sendiri , sepanjang i kahwin memang first time guna cili tumbuk buat nasi goreng , tapi tak sangka pulak Husband suka,lepas tu husband cakap lepas nie buat nasi goreng macam nie je tak payah buat nasi goreng lain...hahaha dia tak tahu ke cili tu kene tumbuk, susah jugak ek tumbuk-tumbuk nie ,tapi tak apa lah demi suami tercinta kan..

Ikanya ada dalam tu..tapi tak nampak


Makan dengan telur goreng lagi ada umppp tau

Nak resepi ke???Nanti i share ya

You Might Also Like

1 ulasan